KOMERČNÍ PREZENTACE

Rekonstruujete kuchyň? Připravte se na nečekané výdaje

komerční prezentace
10. 12. 2019 | Rekonstrukce kuchyně se pro vás může stát příjemnou obměnou a radostí na dlouhá léta nebo hrůzným zážitkem na zbytek života. Jak se na rekonstrukci připravit, aby vás nic nezaskočilo?

Rekonstrukce není otázkou pár dní. Spíše než samotný proces, je náročnější jeho naplánování a důkladný finanční rozpočet, který počítá i s nečekanými výdaji.

Při plánování rozpočtu si dejte stranou finanční prostředky na neočekávané výdaje. Čím je prostor kuchyně a samotná kuchyně starší, tím více nečekaných výdajů se může objevit. Zatímco vy počítáte s tím, že trubky ve zdech se měnit nemusí, při rekonstrukci se můře ukázat, že je jejich výměna nezbytná. A takových nesnází se může objevit více. Obvykle by se rezerva měla pohybovat od 10 tisíc (v případě kuchyní v dobrém stavu).

Nejvíce vás budou stát stavební úpravy, zejména, pokud budete chtít měnit dispozice, tedy bourat případně dostavovat zdi. Obří položkou se následně stanou „speciální“ stavební úpravy, jako například vývody digestoře přes strop (digestoř zavěšená shora, místo ze zdi).

Následně vás vyjde draho samotná kuchyň. Materiály jsou v kuchyni podstatné, protože je tam často vlhko, takže se nevyplatí investovat minimum do skříněk a pracovní desky. Tohle zdánlivé ušetření se na kuchyni projeví již po jednom či dvou letech. Raději šetřete trochu déle a zainvestujte do lepších materiálů, které déle vydrží a více se hodí do namáhaného prostředí. 

Velkou pozornost věnujte pracovní desce, která by měla dobře sloužit třeba i po 5 – 10 letech. Velmi oblíbeným je v tomto směru kámen. Věřte, že například žulová pracovní deska vás bude těšit třeba i 20 let.

Svou pozornost zaměřte i na podlahy a obklady, které by měly mít hladkou povrchovou úpravu. Od mastnoty a nečistot se hladký povrch čistí lépe než jakýkoliv dekor. Existují dokonce i speciální obklady, které disponují speciální úpravou, na kterou se nechytají nečistoty. Údržba kuchyně pak bude hračkou. Na podlahu je ideální dlažba nebo PVC. Plovoucí podlaha nebo dokonce koberec budou v kuchyni nejen trpět vlhkem a nečistotami.

Další nemenší položkou je výběr spotřebičů. U méně používaných si můžete dovolit trochu ušetřit a zvolit ty, které mají vyšší spotřebu energie, u hojně používaných, nebo dokonce využívaných 24/7/365 (lednice) vždy apelujte na nejlepší možnou energetickou třídu. Věřte, že například u vestavné myčky, sporáku nebo právě lednice oceníte nejnižší možnou spotřebu elektřiny nebo i vody, a investice do dražšího spotřebiče se po roce až dvou vrátí.

Celkově doporučujeme na kompletní přestavbu kuchyně ušetřit okolo 200 – 250 tisíc. Samozřejmě záleží na současném stavu, avšak opravdu staré prostory s desítkami let neměněného elektrické a potrubního vedení vyjdou při řádné rekonstrukci i na 300 tisíc a více.

KOMERČNÍ PREZENTACE
SDÍLEJTE ČLÁNEK